2017-06-20

Ny insändare till fredsrörelsens försvar

Denna insändare skickade vi precis in till tidningarna - kommer att publiceras i ETC och Lokaltidningen, minst!

Vi är en del av den svenska fredsrörelsen. Om man ska tro medierna så är det vi som är naiva, arbetar i motvind, möter allmänhetens kompakta ointresse där vi står med våra flygblad på ödsliga torg, kramar Putin oavsett vad han gör och aningslöst skjuter oss själva i foten genom vår okunskap. Trots att vi är så svaga, eländiga och icke-trovärdiga så ser sig Hultqvist ändå tvungen att varna för oss, då vi är kraftfulla spridare av desinformation. Motsägelserna och generaliseringarna i beskrivningen av fredsrörelsen har blivit så många att vi knappt kan hålla reda på dem själva längre.


Osakliga påhopp riktade mot fredsrörelsen i Sverige är tyvärr något som blivit vanligare, men det viktiga för oss är inte att försvara någon förening som sådan utan att försvara allas rätt att kritiskt lyfta försvars- och säkerhetsfrågor, svenska såväl som globala. Det skrämmer oss att fredsrörelsen inte välkomnas som en självklar del av det demokratiska och öppna samtalet om hur man bäst främjar säkerheten i Sverige och världen. Det skrämmer oss också att en rörelse som verkar för fred och avspänning kan bli utmålad som ett säkerhetshot. Vad har hänt med det offentliga samtalet när icke-militaristiska och humanitära tänkesätt har blivit något som aktivt motarbetas?


Slutligen vill vi betona hur viktigt vi tycker det är att ha ett kritiskt tänkesätt, att sätta militära händelseförlopp i ett större geografiskt och historiskt sammanhang och att föra en konstruktiv dialog även med våra meningsmotståndare. Den fred vi strävar efter måste vara rättvis och inkludera alla.


Emilia Mühlhäuser
Elisabeth Mühlhäuser
Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalförening Lund-Malmö

1 kommentar:

  1. Hej jag läste er debattartikel i Landets Fria och det är så tråkigt som det har blivit i Sverige. ALLT ska synas och kritiseras som om vi inte kan låta bli att opponera på allt. (På svt:s nyheter frågade i veckan nyhetsuppläsaren om det inte var Läkare utan gränser som har räddningsbåtar i internationellt farvatten som fick flyktingarna att sätta sig i sjöodugliga båtar. Så kan man också vinkla till det om man vill se kritiskt på allt. En representant från Läkare utan gränser försökte svara så gott hon kunde om deras humanitära insatser att rädda människor från att drunkna.)
    Jag tror inte vanliga svenskar vet att Sverige är ett av världens största vapenexportörer sett per innevånare. Då kanske man skulle inse att dessa vapen inte bara används till att upprätthålla fred utan orsakar konflikter som gör att även vi drabbas av flyktingströmmarna.
    Men det är vi själv som väljer hur vi vill utvecklas, vilken av "vargarna" vi föder - som det sägs i indianberättelsen. Det är inget att skämmas över att man vill ha en bättre värld. Men det är beklagligt att så många har börjat mata den andra vargen i Sverige och på Internet.

    Vad jag inte kan förstå är varför ingen enda organisation - inte ens inom FN tänker marknadsföra dom globala målen så vanliga människor lär sig känna igen loggan och målen. Det är som om det är för utopiskt att tro på dom här förändringarna men jag anser att målen är verktyget vi behöver för att rekonstruera dom samhällssystem vi har. För att uppnå målen måste mycket förändras och förutsättningen är en tillitsfull gemenskap (leva i konvivialitet säger en del). Den förändringen kommer inte av sig själv men jag tror det är som med Internet. Man försökte länge bygga större och större datorer för att kunna ansluta fler och fler skärmar men det var inte förrän man började koppla ihop små datorer som man lyckades. Alltså - alla människor måste känna till målen och loggan och målen måste synas överallt. Vi tror att det är ledarna som är problemet men det finns en enorm styrka i dom enskilda människorna när dom agerar tillsammans. Som det jag läste i ETC att man kommit fram till att migranterna från låginkomstländerna 2015 skickade hem 450 miljarder dollar till sina hemländer vilket är tre gånger så mycket som det världens rika länder avsätter i bistånd. Saker är inte alltid som man tror.

    Mål 17 är genomförande genom partnerskap vilket inte behöver vara besvärligare än att om vi har samma önskan om att uppnå dom här målen under vår livstid är vi samarbetspartners. (Inom FN håller man på att skaffa samarbetspartner inom företagsvärlden nu. Företag som håller på med landgrabbing, flyttar på befolkningar för att kunna komma åt resurser, finansierar rebeller osv)
    Mål 16 är fredliga och inkluderande samhällen. Där hör Svenska freds hemma - men loggan för målet används ingenstans på Svenska freds. Ni har ett stort utbildningsarbete om ni ska få svenskarna och nysvenskarna att förstå vad kungen och Sverige marknadsför i världen. Det saknas en SDG och en fredskola för svenska folket och skolan. Helst en positiv en som visar på bra förebilder och bra beslut.

    Verktyget finns - dom 17 globala målen - men ingen tänker marknadsföra dom utan istället positionerar man sig själv. Varför vet jag inte - kanske för att var och en opponerar på globala målen istället för att använda dom i sina organisationer.

    SvaraRadera