2016-02-03

Mer info om 27 februari - Thage G Peterson om Nato och värdlandsavtalet

Alliansfrihet och svensk säkerhetspolitik. Nato och Värdlandsavtalet.

Helsingborgs stadsbibliotek lördagen den 27 februari klockan 13:00. Talare på mötet är Thage G Peterson. Föreningen Nej till Nato, Helsingborg inleder och presenterar mötet, och efter föredraget blir det tillfälle till frågor och diskussion.

Syftet med mötet är att diskutera värdlandsavtalet och hur detta påverkar vår alliansfrihet och säkerhet. Den 22 mars ska regeringen lägga fram en proposition för riksdagen om godkännande av avtalet. I korthet innebär avtalet att Sverige kan bjuda in Nato att stationera sina militära styrkor i särskilda basområden på svensk mark. Trupperna kommer att lyda under Natos högkvarter och kan användas inte bara vid hot mot Sverige utan även i krig mot tredje land. I avtalet sägs inget om att kärnvapen skulle vara undantagna så det kan inte uteslutas att även kärnvapen kommer att utplaceras på svenskt territorium. Sverige kommer att ha lite eller inget inflytande dessa truppers krigsinsatser. 

Vi kommer att ha ett bokbord där vi säljer litteratur om Nato och säljer Nej till Nato-knappar.

Arrangörer: ABF Helsingborg, Enhetsgruppen, Fi, Folket i Bild/Kulturfront, Framtiden i våra händer, Jordens vänner, Mp, KP, Svenska Freds och Skiljedomsföreningen Lund-Malmö, Kvinnor (och män) för fred i Skåne, SAP Helsingborg och Vänsterpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar