2017-03-24

Den här insändaren skickade vi just in till de lokala tidningarna:

Den 27 mars startar FN förhandlingar om ett globalt förbud mot kärnvapen. Vi står inför en historisk chans att förbjuda det värsta av alla massförstörelsevapen, vilket besitter en kraft som kan utplåna hela mänskligheten inom loppet av ett fåtal minuter. Den chansen har vi inte råd att missa. Vi måste göra oss av med illusionen om att kärnvapen kan användas strategiskt och med begränsade skador. Även vid ett avgränsat  kärnvapenkrig drabbas jorden av atomvinter, med massvält som följd.
Det internationella samfundet har tidigare kunnat enas om att förbjuda biologiska och kemiska vapen, landminor och klustervapen. Det är därför iögonenfallande att det värsta av dem alla – kärnvapen – återstår att förbjuda. Historien visar att vapen som existerar, förr eller senare alltid kommer till användning. När någon trycker på kärnvapen-knappen innebär det en förödelse där varken ekonomiska eller geopolitiska intressen längre är relevanta. Vi alla som utgör civilsamhället har ett ansvar att bilda opinion för att sätta press på våra beslutsfattare. Vi måste gemensamt kräva internationell lagstiftning mot kärnvapen, som inte lämnar några kryphål. Sverige bör föregå med gott exempel och lagstifta mot kärnvapen på svensk mark.
Så länge kärnvapen existerar kvarstår risken att de används – planerat eller av misstag. En kärnvapenfri värld är vår enda chans, och förhandlingarna i FN som startar nästa vecka är ett viktigt steg på vägen dit.
Emilia Mühlhäuser
Elisabeth Mühlhäuser
Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalförening Lund-Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar