2021-08-11

Lokalföreningens insändare - till minne av Maj-Britt Theorin

Inför Hiroshimadagen skickade lokalföreningen in en insändare som publicerades i ett flertal tidningar, bl.a. HD/Sydsvenskan!

Finns att läsa här:

https://www.sydsvenskan.se/2021-08-05/hur-lever-sverige-upp-till-arvet-efter-maj-britt-theorin

Tal av Sven Ruin på Hiroshimadagen

Tal på Hiroshimadagen, den 6 augusti 2021, av Sven Ruin i Lunds Domkyrka

Idag är det alltså 76 år sedan kärnvapen användes i Hiroshima. Tänk dig gärna in i situationen, om du själv hade var där, till exempel nu vid middagstid – några timmar efter detonationen som förstörde en storstad. Vi kommer senare (i Gudstjänsten) få ett tillfälle att stanna upp för det.


Den 6 augusti har blivit en minnesdag då vi hedrar offren för kärnvapen. Både den och förintelsens minnesdag, den 27 januari, kan även tjäna som påminnelser om vad vi bör göra för att hindra att det upprepas.


Niondeklassarna i en skola där jag bor, i Köpings kommun, brukar göra skolresor till Polen, där de lär sig om förintelsens hemskheter. Aldrig igen får något sådant hända, är vi naturligtvis många som tänker.


Ibland kan man också få höra här i Sverige om någon som under andra världskriget var frivillig i tysk tjänst på östfronten. Hur kunde dom, är det lätt att tänka idag. Vi kan undra hur mycket de förstod att förutom striderna, som var brutala i sig, skedde hemskheter bakom fronten, bland annat mot den judiska civilbefolkningen.


Vad dock kanske inte så många tänker på, är att Sverige i nutid är med på vissa förberedelser av vad som kan bli nästa förintelse. Det jag syftar på är förberedelserna att med kärnvapen genomföra massmord på civilbefolkning. En skillnad är att i vår tid finns mycket information om detta tillgängligt, för alla som bryr sig om att ta reda på vad som händer. Till exempel finns offentliga remissvar, som visar hur statsmakten i Sverige numera accepterar kärnvapen, inte med avsikt att skaffa egna, men kanske andras förs in på vårt territorium. Vi genomför övningar då våra stridsflygplan eskorterar utländskt bombflyg över Sverige, som kan medföra kärnvapen. Sverige drog också tillbaka stödet för FN:s förbud mot kärnvapen. Detta och även andra svenska uttalanden tycks vara avsedda att sabotera fredspristagaren ICANs arbete för en kärnvapenfri värld.


Att en stor del av världens kärnvapen är inriktade just på civilbefolkning är också välkänt, även om vi bara vet de grova dragen. Vi vet hur de två kärnvapen som användes mot Japan i augusti 1945 drabbade civilbefolkningen. Vi vet också, genom visselblåsare som Daniel Ellsberg, hur en del av planeringen som gäller kärnvapen har sett ut. Han beskriver det som på engelska kallas ”first-strike plans”, som i det fallet beräknades döda 600 miljoner människor [1]. Som Ellsberg konstaterar är det i storleksordningen hundra gånger fler än förintelsen under andra världskriget. Han menar också att den beräkningen är en underskattning. Ännu fler skulle kunna dö genom vedergällningattacker, så kallad ”atomvinter” och massvält. Ett resultat av kärnvapenkrig skulle kunna bli en period av kraftigt sänkta temperaturer, speciellt över de stora kontinenterna på norra halvklotet, genom att täta rökmoln hindrar en stor del av solljuset att nå ner till markytan.


På engelska finns också begreppet ”nuclear holocaust”, alltså förintelse genom kärnvapen eller dess konsekvenser, så jag är inte först att prata i de här termerna. För den som anser att begreppet förintelse ska vara reserverat just för det som gäller judisk befolkning, så vill jag framhålla att det inte står i motsats till den här varningen om nästa förintelse. Det är fullt möjligt att kärnvapen, exempelvis genom atomvinter och massvält, skulle kunna slå ut en stor del av, eller hela, världens befolkning, inklusive den judiska. I en bredare definition av förintelsen under andra världskriget omfattas nazisternas systematiska dödande av fler grupper.


En speciell sak med kärnvapen, som det annars inte pratas så mycket om, är att kärnvapen är i synnerhet skadliga för barn [2] [3], alltså just de som är oskyldiga till vuxensamhällets krig. Trots engagemang för många miljöfrågor pratar vi också märkligt lite om hur kärnvapen hotar miljön på jorden. Hotar Guds skapelse, skulle man kunna säga, med dess myller av liv.


Perspektiven är så skrämmande, att det kan vara svårt att ta till sig. Ett sätt att fly undan i tanken är att säga att kärnvapenhotet bara är teoretiskt och att kärnvapnen i själva verket skyddar oss. Men jag vill invända mot det av flera skäl.


Ett skäl är alla provsprängningar som gjorts av flera länder som utvecklat kärnvapen. I flera fall har människor använts mer eller mindre som försöksdjur. Det gäller inte minst urbefolkning och minoriteter. Man ofta kan se ett rasistiskt drag i hur de utnyttjats. Här finns också en parallell till experiment med människor, som gjordes under förintelsen under andra världskriget. Redan där borde det resas ett antal moraliska hinder emot militär samverkan med dessa kärnvapenmakter. För fullständighets skull kan tilläggas att i samband med provsprängningar har radioaktivt material spridits, framför allt i närområdet men även vida omkring, vilket kan ha drabbat många på jorden. Vi vet inte exakt hur många fall av cancer och andra sjukdomar detta orsakat. En uppskattning är över två miljoner dödsfall bland människor globalt, i cancer [4]. Därtill kommer andra hälsoeffekter.


Ett annat skäl är de olyckor som inträffat med kärnvapen, bland annat då ett bombplan störtat i Spanien och ett på danskt territorium på Grönland. Hemlighetsmakeriet kring sådana olyckor ger ytterligare en dimension till problemet, vilket gör det ännu svårare för samhället att hantera situationen på ett vettigt sätt. Det finns exempelvis danskar som kämpat rättsligt för att få kompensation för strålskador. På den tiden som den kärnvapenolyckan olyckan inträffade, förstod nog inte alla hur farlig situationen var. En likhet mellan Köping och Lund, är att i båda städerna har det lagts förslag att stödja ICAN Cities Appeal, som man kan kalla för ett kommunupprop för kärnvapenförbud. I vårt medborgarförslag i Köping tog vi fasta just på kommunens roll för krisberedskap. En kärnvapenolycka är sannolikt något som ingen kommun i Sverige kan hantera på ett bra sätt. Därför kan det finnas speciell anledning för kommunen att ge sin uppfattning till känna om kärnvapen.


Ytterligare ett skäl är de incidenter, som gjort att kärnvapenkrig har varit mycket nära att starta av misstag flera gånger. Det har i något fall gått så långt att avfyrningsorder för kärnvapen getts, men att de som skulle utföra ordern tvivlade på att den var riktig och därför inte omedelbart utförde den [5]. Lägg till detta de dåliga relationerna mellan flera kärnvapenländer och de skrotade avtalen mellan några av dem. Sådant kan öka risken för att incidenter inträffar och att incidenter får en olycklig utgång. Där spelar Sverige en viktig, men numera tyvärr ofta tragisk roll, genom att bidra till ökat misstroende och försämrade relationer gällande några av de stora kärnvapenmakterna. Lägg därtill att Sverige har lämnat sin nära 200-åriga fredstradition.


Detta är några av skälen varför kärnvapen är en verklig risk, inte minst idag.


Ibland får man också intrycket av vansinne, när man tittar närmare på kärnvapenfrågan. Ett sådant exempel är att det på sina håll uppenbarligen finns en villighet att offra ”våra egna” och andra som inte har med konflikten att göra. I de planer som Daniel Ellsberg berättat om, räknade man kallt med att – förutom det avsedda – döda hundra miljoner människor i allierade länder och ytterligare hundra miljoner människor i andra länder. Detta är beroende främst på hur vindarna blåser för tillfället. I svenska massmedia, inklusive någon kristen tidning jag sett, undviker man normalt att berätta om sådant vansinne och ger ibland istället en falsk gloria åt beskyddet från kärnvapenstater. Så man kan säga att även i propagandan för kärnvapen finns i vissa fall ett svenskt deltagande. Själv ser jag snarare likheter mellan beskyddet från kärnvapenstater och gangstrars beskyddarverksamhet.


Vad gäller olika religioners roll, kan man konstatera att länder som har en stor andel kristna, muslimer, hinduer, judar och ateister finns representerade bland kärnvapenstaterna. Man kan inte urskilja en speciell religiös eller politisk inriktning bakom kärnvapenrustningen.


Medan nazismen var ideologin bakom förintelsen under andra världskriget, kan man fundera över vad som kan vara ideologin bakom att förbereda det som kan bli nästa förintelse. Med tanke på att kärnvapen är så starkt förknippade med världslig makt, vilket i sin tur är förknippat med pengar, samt att det är enorma skattemedel som läggs på vapenprogrammen, kanske begreppet ”mammon” kan beskriva ideologin bakom kärnvapen, speciellt här idag. Det står för girighet, rikedom och orättvisa.


Här i Sverige står vi alltså i ett vägval, som man skulle kunna säga är mellan barnen eller mammon. Tyvärr måste man nog konstatera, att vårt land preliminärt går på mammons sida. Jag tror det finns en bristande förståelse att Sverige förirrat sig så långt i det militär-industriella-komplexet och hur farligt detta är.


Sverige har varit väldigt förskonat under den tid som vi höll oss utanför krig, men kommer det att bestå? Kom ihåg att Jesus varnar för mammon och säger: Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.


Tack för möjligheten att vara med här idag. Jag skulle vilja avsluta genom att säga att det kan vara bråttom att förstå att de här minnesdagarna handlar både om dåtiden och framtiden. Jag blir också väldigt glad över den här möjligheten att tillsammans be för fred – av det jag berättat framgår varför det är så angeläget.




[1] https://www.democracynow.org/2017/12/6/doomsday_machine_daniel_ellsberg_reveals_he

[2] https://www.icrc.org/en/document/humanitarian-impacts-and-risks-use-nuclear-weapons

[3] https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/511381

[4] http://laromkarnvapen.se/karnvapnens-konsekvenser/medicinska-konsekvenser/

[5] https://apjjf.org/-Steve-Rabson/4825/article.html


Kampanjen Kärnvapenförbud. Nu!

Svenska Freds Lund-Malmö har anslutit sig till kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! 

Pressmeddelandet finns att läsa nedan.

Kampanj för kärnvapenförbud lanseras

Hiroshimadagen, den 6 augusti, lanseras en riksomfattande kampanj för att förmå regering och riksdag att lyssna till folkviljan och ansluta Sverige till FN:s kärnvapenförbud. En arbetsgrupp från freds- och miljörörelsen initierar och driver kampanjen som ska ses som en komplettering till ICAN, den internationella kampanjen för avskaffande av kärnvapnen, som fick Nobels fredspris 2017.

Syftet är att samordna arbetet i en rad organisationer och pressa regeringen att signera avtalet och riksdagen att ratificera det för att Sverige tillsammans med andra icke-kärnvapenstater på sikt ska tvinga kärnvapenstaterna att nedrusta och slutligen avskaffa kärnvapnen. Vi accepterar inte längre att vara gisslan i ett cyniskt spel! Detta förklaras i ett upprop underskrivet av ett antal kända personer och för närvarande 56 organisationer. Det finns att läsa i
https://www.laraforfred.se/fredsrorelsen/kampanj-karnvapenforbud-nu.

En digital namninsamling pågår också fram till Hiroshimadagen nästa år. https://www.mittskifte.org/petitions/karnvapenforbud-nu.

För arbetsgruppen Staffan Ekbom, 070-722 76 22, ekbom.staffan@gmail.com Karin Utas Carlsson, 076-030 86 00, k.utas.carlsson@gmail.com

Här är uppropet med de underskrifter vi har den 1 aug. 2021:

UPPROP Kampanjen Kärnvapenförbud. Nu!

Kärnvapen dödar massivt, både omedelbart och över tid. Ett kärnvapenkrig skulle hota allt liv på jorden. Även ett begränsat kärnvapenkrig skulle leda till omfattande påverkan på kli-mat och miljö, utbredd svält, stora flyktingskaror och en kollapsad sjukvård.

Vi minns Hiroshima och Nagasaki. Följderna skulle bli mycket värre eftersom dagens kärn-vapen har betydligt större förstörelsekraft. Idag har stormakterna inlett en ny upprustnings-kapplöpning med kärnvapen samtidigt som den eskalerande klimatkrisen ökar risken för poli-tisk oro och därmed risken för konflikter, krig och kärnvapenkrig. Krigsretorik ersätter diplo-mati och samförstånd. Kärnvapentröskeln sänks med tal om nya taktiska, ”små” och ”lokala” kärnvapen. De ”små” kärnvapnen är dock lika förödande som Hiroshimabomben.

Om tröskeln till att använda kärnvapen väl passerats är en eskalering oundviklig. Idag dekla-rerar stormakterna dessutom att de är beredda att tillgripa kärnvapen utan att avvakta ett angrepp. Och risken för ett kärnvapenangrepp av ren olyckshändelse växer. Historien kan berätta att det ibland varit ytterst nära. Kärnvapenförbudet är ett viktigt led i avveckling av kärnvapen och en signal som höjer tröskeln för användande av kärnvapen idag.

Avtalet om förbud mot kärnvapen, TPNW öppnades av FN:s Generalförsamling den 20 sep-tember 2017 och trädde i kraft den 22 januari 2021, 90 dagar efter det att 50 stater ratificerat det. Den 9 juli 2021 är det 55 stater som ratificerat avtalet och 86 som signerat det. Tyvärr hör Sverige inte till dessa. Sverige var med om att lansera konventionen i FN och har en stark

tradition av motstånd mot kärnvapen och tillit till FN. Flera opinionsundersökningar har visat att en stor majoritet vill att Sverige ansluter sig. Det är också klarlagt att TPNW inte strider mot ickespridningsavtalet och det tillhörande Stockholmsinitiativet. Att ickespridningsavtalet är otillräckligt visar det faktum att Storbritannien nyligen beslutade om en ökning av kärn-vapenkapaciteten med 40% i stället för en utlovad minskning med 20%.

Vi uppmanar regeringen att snarast signera och riksdagen att ratificera FN:s avtal om förbud mot kärnvapen.

Ulf Bjereld

Sven Britton

Kajsa Ekis Ekman

Per Gahrton

Elisabeth Gerle

Pär Granstedt

Birgitta Hambraeus

KG Hammar

Merit Hemmingson

Sven Hirdman

Lars-Gunnar Liljestrand

Anneli Martini

Ingela Mårtensson

Harald Nordlund

Stina Oscarson

Thage G. Peterson

Kay Pollak

Arne Ruth

Birger Schlaug

Pierre Schori

Gudrun Schyman

Sören Sommelius

Gunnar Westberg

Mikael Wiehe

Lena Willemark

Jan Öberg

Ruben Östlund

Afrikagrupperna

Artister för fred

eFOLKET

Enhetsgruppen i Helsingborg

Extinction Rebellion Sverige

Falu Fredskör

FIAN-Sverige

FiB/Kulturfront

FiB/Kulturfront, Blekinge

FiB/Kulturfront, Stockholm

FMKK

FMKK, Sundsvall

Dalarnas FN-distrikt

Västernorrlands läns FN-distrikt

Falu FN-förening

Göteborgs FN-förening

Sundsvall-Timrå FN-förening

Folkrörelsen Nej till EU

Framtiden i Våra Händer

Fredens Hus Göteborg

Fredsloppet

Fredsrörelsen i Kungälv

Fredsrörelsen på Orust

Fria pensionärer

Föreningen Fjärde Världen

Föreningen Glokala Sjuhärad

Gotlands Fredscenter

Helgeandssystrarna, Alsike kloster

IKFF Göteborgskretsen

Iraksolidaritet

Jordens Vänner

Jordens Vänner Helsingborg

Klimataktion

Kommentar, tidskriften

Kristna Freds, Göteborg

Kronoberg för fred och alliansfrihet

Kvinnor för Fred

Kvinnor för Fred, Kiruna

Kvinnor för Fred, Skåne

Kvinnor för Fred, Sundsvall

Nej till Nato

Nej till Nato Helsingborg

Nämforsens Kvinnominne

Nätverket Folk och Fred

Proletären FF

Svenska Freds Grupp för en Kärnvapenfri Värld

Svenska Freds, Göteborg

Svenska Freds, Lund-Malmö

Svenska Fredskommittén

Svenska Kvinnors Vänsterförbund

Svenska Präster och Pastorer mot Kärnvapen

Svensk-Kubanska föreningen

Sveriges Fredsråd

Vänstern i Svenska Kyrkan

Ystads Fredsgrupp

Österlens Fredsfestival

2021-07-31

Hiroshimadagen i Lund

Lokalföreningen upprätthåller sin långa tradition av att högtidlighålla Hiroshimadagen i samarbete med Lunds domkyrka. 

Till middagsbönen den 6 augusti kl. 12.00 har vi bjudit in Sven Ruin som talare. Sven är författare, ingenjör, medlem i Svenska Freds och aktiv i kärnvapenfrågan.

Besökarantal begränsat till 70 personer.

Mellan den 6 och 9 augusti visar vi en utställning med information om kärnvapen i södra sidoskeppet.

Hjärtligt välkomna!

2021-05-03

Årsmötesprotokoll 2021

 

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Lokalavdelningen Lund-Malmö


Protokoll från årsmöte 2021

Datum:
210329

Plats:
Fysiskt deltagande på Reallinjen 3, Lund, samt deltagare per telefon

Närvarande:
Marie Hegnelius, Leif Hansson, Nita Lorimer, Lisa Stolpe, Kjell Byström
Emilia Mühlhäuser, Elisabeth Mühlhäuser, Agnes Hellström (under del av årsmötet)

Dagordning
1.Mötet öppnas
2. Godkännande av dagordning
3. Fastställande av röstlängd
4. Mötesformalia:
a) val av mötesordförande
b) val av mötessekreterare
c) val av protokolljusterare
5. Adjungeringar
6. Verksamhetsberättelse 2020
7. Ekonomisk berättelse 2020
8. Revisionsberättelse
9. Styrelsens ansvarsfrihet
10. Val av styrelse för verksamhetsåret 2021
a) ordförande
b) sekreterare
c) kassör
d) ledamöter
e) suppleanter
11. Val av revisor och revisorsuppleant
12. Val av valberedning
13. Inkomna motioner
14. Övrigt
15. Mötet avslutas



1.Mötet öppnas

2.Godkännande av dagordning

Övriga punkter:
Datum för studiecirkel
Cykla för fred
Cities Appeal Göteborg
Agnes Hellström deltar tillfälligt under någon del av årsmötet.

3.Fastställande av röstlängd
Marie Hegnelius, Leif Hansson, Nita Lorimer, Lisa Stolpe, Kjell Byström,
Emilia Mühlhäuser och Elisabeth Mühlhäuser

4.Mötesformalia
a) val av mötesordförande:
Emilia Mühlhäuser
b) val av mötessekreterare:
Elisabeth Mühlhäuser

c) val av protokolljusterare
Nita Lorimer

5.Adjungeringar
Inga adjungeringar

6.Verksamhetsberättelse för 2020
Emilia läste upp verksamhetsberättelsen för 2020

Information från Agnes Hellström
Efter uppläsningen av verksamhetsberättelsen gjorde dagordningen en tillfällig utvidgning när Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen centralt, tillfälligt anslöt till mötet.

Agnes meddelade att Fredsakademin har startat i samtliga fyra orter; Lund Göteborg, Stockholm och Umeå, med 16 deltagare i Lund.

Svenska Freds centralt bjuder in till inspirationsdag/extrakongress den 24/4. Extrakongressens syfte är att spika de nya stadgarna.
Stadgarna finns upplagda på hemsidan, liksom dagens program.

Beatrice Fihn, generalsekreterare för ICAN, får av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens Eldh-Ekblads fredpris i år.

Svenska Freds kongress 2022 kommer att hållas 21-22 maj.

Kommentar från Marie Hegnelius, som lovordar Svenska Freds nyhetsbrev och artikeln om vapenexporten till Yemen.

Frågor till Agnes om hur styrelsen för nationella Svenska Freds har hanterat överklagandet av upphävandet av Göteborgs beslut att ansluta sig till ICAN Cities appeal. Samordning av information förordas

Agnes lämnade mötet.

7.Ekonomisk berättelse
Leif Hansson läste upp och redogör för ekonomin under 2020.

8.Revisionsberättelsen
Leif läste upp revisionsberättelsen.

9.Styrelsens ansvarsfrihet
Styrelsen beviljades ansvarfrihet

10.Val av styrelse för verksamhetsåret 2021
Valberedningen, som utgörs av Lisa Stolpe, föreslår:
a) Ordförande - Emilia Mühlhäuser
b) Kassör – Leif Hansson
c) Sekreterare – Elisabeth Mühlhäuser
d) Ledamöter – Katerin Mendez och Monica Molin
e) Suppleanter – inga suppleanter
Valberedningens förslag godkändes och röstades igenom.

11.Val av revisor och revisorssuppleant
Till revisor valdes Stefan Pintzke
och till revisorssuppleant Liselotte Borsiin

12.Val av valberedning
Till valberedning valdes Lisa Stolpe.

13.Inkomna motioner
Inga inkomna motioner

14.Övrigt
ICAN Cities Appeal i Göteborg:
Vi stödjer och följer processen.

Cykla för fred:
Klimat- och miljögruppen inom IKFF (Internationella Kvinnogruppen
för Fred och Frihet) planerar en fredsresa
per cykel mellan orter i Skåne och Blekinge.
Fredsresan har flyttats fram till Hiroshima-dagen 6 augusti,
och avser att starta med ett fredsmöte i Simrishamn.
Bodil Nilsson från Svenska kvinnors vänsterförbund i Lund
har i samband med detta föreslagit en fest på Vänskapens hus i Lund.

Studicirkeln återupptas:
Första tillfället blir onsdag den 21/4 kl 19,
då vi kommer att följa Ninni Dahlbäcks förslag
att diskutera Värdlandsavtalet.


15. Mötet avslutas

Vid tangentbordet
Elisabeth Mühlhäuser
Sekreterare

Justeras
Nita Lorimer

Emilia Mühlhäuser
Ordförande

Lund 210428




2021-03-21

Göteborgs anslutning till Cities Appeal upphävt - överklagan har lämnats in

Se nedan ett av de överklaganden som lämnats in med anledning av att förvaltningsrätten i Göteborg beslutat att upphäva beslutet om Göteborgs anslutning till Cities Appeal. Vi tackar Ronny ("Ronny i Ronneby"), medlem i vår lokalförening, för hans stora insats med detta tillsammans med den klagande och håller tummarna att det får gehör.

FÖRVALTNINGSRÄTTEN I GÖTEBORG - Mål nr 11052-20

Meddelad i Göteborg 2021-02-26

forvaltningsrattenigoteborg@dom.se

031-732 70 00


KLAGANDE

Jan Wallinder

 

ÖVERKLAGAT BESLUT

Förvaltningsrätten i Göteborgs beslut 2021-02-26, mål nr 11052-20 om att upphäva Kommunfullmäktige i Göteborgs kommuns beslut 2020-08-20, dnr 1102/19.

 

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Jag uppmanar Kammarrätten att återupprätta kommunfullmäktiges beslut som giltigt beslut. 


VARFÖR BESLUTET SKA ÄNDRAS 

Göteborg har i likhet med många andra orter världen runt beslutat att ansluta sig till ICAN Cities Appeal (t ex över 40 orter i vårt grannland Norge).

 

Städer kan inte besluta om anslutning till det statsrelarerade TPNW (= FN:s globala kärnvapenförbud), det kan bara stater göra. Däremot kan städer (cities), besluta att, via anslutning till det stadsrelaterade nätverket ICAN Cities Appel vädja (appeal) till stater att ansluta sig till TPNW.

Den klagandes försök att få kommunens beslut att framstå som ett övertagande av beslutsrätt som endast är förbehållen staten, enligt 2 kap. 2 § KL och 10 kap. 1 § RF, är inkorrekt och måste avvisas.

 

På samma sätt som Göteborgs stad sedan 2011 är medlem i stadsorganisationen ”Mayors for Peace”, som arbetar specifikt för en kärnvapenfri värld, fattade såväl Kommunstyrelsen som Kommunfullmäktige beslut "om att Göteborgs Stad ska ansluta sig till ICAN (International Campaign Abolish Nuclear weapons) Cities Appeal". 

 

ICAN - mottagare av Nobels fredspris 2017 - är en välrenommerad fredsorganisation, som genom sitt stadsnätverk "Cities Appeal", verkar för en kärnvapenfri värld i samma anda som utrikesminister Ann Linde gav uttryck för i den utrikespolitiska deklarationen 2021-02-24 (ihär indexerade med styckesnummer): 

 

•  ”FN förblir en hörnsten i svensk utrikespolitik, och vi fortsätter att vara en tongivande röst inom FN.” [11]

•  ”Hotet från kärnvapen är en ödesfråga. Stockholmsinitiativet är ett av de tongivandepolitiska initiativen för kärnvapennedrustning.” [49]

•  Världen har inte råd med en ny nukleär kapprustning.” [50]

•  För en dryg månad sedan trädde FN:s konvention mot kärnvapen i kraft. Jag har skrivit till FN för att bekräfta Sveriges avsikt att delta som observatör.” [51]

 

ICAN-nätverkets vädjan: "Vi stöttar därför FN:s konvention om förbud mot kärnvapen och uppmanar vår regering att signera och ratificera konventionen.” är således helt i linje med det svenska utrikesdepartementets mångåriga arbete för kärnvapennedrustning i FN, där den förra svenska utrikesministern Wallström intog en ledande roll i framtagandet av TPNW.

 

Två behörigheter (angelägenheter): 

·    Regeringens behörighet:

o   att ingå internationella överenskommelser enligt 10 kap. 1 § RF.

·    Kommunal myndighets behörighet:

o   att (på kommuninnevånarnas uppdrag) samverka med andra myndigheter enligt 8 § FL, och 

o   att fatta beslut som uttryck för kommuninnevånarnas långsiktiga mål och plan och så att det upprättas och dokumenteras under skydd av offentlighetsprincipen enligt 2 kap. 4 § TF, och 

o   att utifrån 2 kap. 1 § KL själv fatta beslut om att, utifrån kommuninnevånarnas önskemål och långsiktiga plan, vädja till regeringen att ta hänsyn till kommuninnevånarnas vilja vid regeringens prioritering då regeringsbeslut fattas om internationella överenskommelser. 

Av det av förvaltningsrätten förda resonemanget, att det av 2 kap. 2 § KL följer att kommuner inte får ha hand om angelägenheter som enbart staten ska ha hand om, förespeglas med hänvisning till HFD:s avgörande RÅ 1990 ref. 9 att det nu fattade fullmäktigebeslutet innebär övertagande av sådana statsangelägenheter. Detta är klart missvisande. 

 

Det åberopade avgörandet avser kommun som beslutat; 

• att utropa sig som kärnvapenfri zon, och 

• att vägra ta emot besök av främmande örlogsfartyg för de fall de var utrustade med kärnvapen.

 

Det nu aktuella fallet avser beslut om att ingå i ett nätverk med syfte; 

• att stödja regeringen att inom ramen för FN arbeta för en kärnvapenfri värld, och (i samklang med samverkansparagrafens 8 § FL) 

• att vädja till regeringen att fatta beslut om Svensk anslutning till FN:s konvention om kärnvapenförbud.

 

Den angelägenhet som endast ankommer på staten, att ingå internationella överenskommelser, är även med beslutet om anslutning till ICAN:s Cities Appeal fortsatt betonat som en statlig angelägenhet. Ett beslut om anslutning till stadsnätverket Cities Appeal är av uppenbara skäl inte aktuellt för staten. 

 

Beslutet att ansluta till ICAN Cities Appeal är i paritet med Göteborgs övergripande policy om samverkan med internationella organisationer och nätverk och i enlighet med punkt nr 1 i fullmäktiges uppgifter enligt 5 kap. 1 § KL.

Enligt kommunens hemsida är "det kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen som beslutar om medlemskap i internationella organisationer och nätverk.", se https://goteborg.se/wps/portal/start/kommun-o-politik/internationellt-samarbete/internationella-organisationer%2C-natverk-och-projekt/stadenovergripande-internationella-organisationer%2C-natverk-och-projekt/

 

Något beslut som "rör något som inte är en angelägenhet för kommunen" (13 kap. 8 § första stycket punkt 2 KL) är det således inte fråga om. 

 

Med hänvisning till 13 kap. 8 § KL:

Det överklagade beslutet ska inte upphävas, eftersom

  1. det har kommit till på lagligt sätt, (5 kap. 53 § KL),
  2. beslutet rör samspel med regeringen (8 § FL) som är en angelägenhet för kommunen (5 kap. 1 § KL), och beslutet ingår i Göteborgs övergripande policy om samverkan med internationella organisationer och nätverk,
  3. beslutet har fattats av fullmäktige som är det organ som har rätt att fatta beslut om samverkan med såväl internationella nätverk som andra myndigheter (regeringen), 
  4. beslutet strider inte mot lag eller annan författning.

 

Förvaltningsrättens upphävande av det av kommunfullmäktige fattade beslutet saknar sålunda stöd av lag.

2021-01-24

Kärnvapenförbudet har trätt i kraft - vår insändare

Med stor glädje konstaterar vi att FN:s kärnvapenförbud har trätt i kraft, en milstolpe i arbetet för en kärnvapenfri värld! 

Med anledning av detta skickade lokalföreningen ut en insändare som hittills publicerats i Landets Fria, Värmlands Folkblad, Veckobladet i Lund, Dalademokraten och Sydöstran.

Se t.ex. här:

https://www.dalademokraten.se/artikel/debatt-en-milstolpe-i-arbetet-mot-karnvapen