2015-09-16

Refugees Welcome

Söndagen den 13de och måndagen 14de september hölls stora manifestationer i Malmö respektive Lund för en human flyktingpolitik, under namnet Refugees Welcome - mycket viktiga initiativ mot bakgrund av den akuta flyktingsituation vi nu ser och med tanke på hur vi gemensamt måste mobilisera för att ta emot dessa människor på ett bra sätt, och möta dem med respekt och medmänsklighet.

Lokalföreningen var med bland de stöttande organisationerna för detta initiativ. På måndagen i Lund var några av oss på plats på manifestationen, och vice ordförande Elisabeth höll ett tal som uppmanade oss att reflektera över de bakomliggande orsakerna till den situation vi har idag, och speciellt Sveriges och andra västländers del i detta. Här är talet i sin helhet:

Syrien, Jemen och Irak brinner. De krig som drivits fram i Mellanöstern under de senaste decennierna har nu fått till konsekvens att halva Syriens befolkning är på flykt. De människor vi ser komma i tusental har inte drabbats av någon naturkatastrof. De är inga klimatflyktingar, utan flyktingar undan politik som lett till våld och förstörelse helt skapad av människohand. 

Vi har alla skäl – etiska, moraliska och medmänskliga – att gå utanför vår egen ”comfort zone” för att ta emot dom människor som nu söker sin tillflykt i vår del av världen. Men – om vi mot förmodan skulle ha svårt att känna ödmjukhet inför dessa människors nöd – ska vi också påminna oss om att svenska vapen används av krigförande parter i Syrien. Liksom i Saudiarabiens krig mot Jemen. Och i andra länder som befinner sig i krig där de människor som kan flyr undan drönarattacker och koalitioners bombmattor. 

Sverige låg 2014 på fjärde plats bland världens största vapenexportörer per capita – exporten gick till 54 länder och hade ett värde på 8 miljarder. Oron i världen är ”bra” för den svenska ekonomin eftersom krigsmateriel utgör den största sektorn i vår export. Det finns en klar koppling mellan ekonomisk välfärd i vårt skyddade hörn av världen, och krigets inferno några hundra mil därifrån.

Att svenska vapen används i pågående krig anser vi i Svenska Freds inte är acceptabelt. 

De krigförande parterna är ett steg närmare den militära och humanitära katastrofen mitt i kriget. Det må vara okänt för många aningslösa svenskar, men vårt grannland Danmark är i krig i Syrien genom den USA-ledda koalitionen, liksom de varit i Irak och i Afghanistan. Nordiska länders deltagande i dom USA-/NATO-ledda koalitionerna ger ökad bredd och trovärdighet.

Sverige har en hårt ansatt alliansfrihet att hålla fast vid och försvara, för fredens skull och för vårt humanitära ansvar mot de flyktingar som nu måste få ett gott omhändertagande och en fristad.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar