2015-09-16

Vi arbetar mot värdlandsavtalet

Under hösten kommer vi i lokalföreningen att lägga huvudfokus på att arbeta mot värdlandsavtalet genom att sprida information och bilda opinion.

Varför har vi valt detta fokus? Kortfattat kan bakgrunden beskrivas så här:
Sverige skrev den 4 september 2014 under ett värdlandsavtal med Nato, med syfte att utöka vårt samarbete med organisationen. Värdlandsavtalet har redan övats på svensk mark i samband med militärövningarna Arctic Challenge Exercise (ACE) och Baltops under maj-juni 2015, trots att det inte tas upp för godkännande i riksdagen förrän våren 2016. Svenska freds Lund-Malmö och våra samarbetsorganisationer motsätter oss värdlandsavtalet eftersom det öppnar möjligheter för Nato att bedriva krig från Sverige, det militariserar och ökar spänningar i vårt område och det allierar Sverige med en militär organisation som varit krigförande under större delen av perioden efter 1945, däribland i olagligt initierade krig. Värdlandsavtalet är också ett steg på vägen mot ett medlemskap i Nato, vilket vi ser som ytterst oroande.

Värdlandsavtalet finns sedan 13 juli i svensk översättning, se sidorna 187-208 i följande länk:

http://www.regeringen.se/contentassets/c4f93c1e3479439c86f732a4b75b7a2b/samforstandsavtal-med-nato-om-vardlandsstod-ds-2015_39.pdf

Vi vill att denna text kommer till allmän kännedom och blir läst och diskuterad av så många som möjligt, fortsätt därför gärna att sprida länken.

Den 21 september ordnas evenemanget "Vad kan Sverige göra för avspänning mellan Nato och Ryssland?", kl. 17.15 på Helsingborgs stadsbibliotek. Gunnar Westberg (Svenska Läkare Mot Kärnvapen) och Jan Öberg (Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning) talar inledningsvis om detta ämne, följt av en öppen diskussion. Svenska freds Lund-Malmö är en av sammarrangörerna, och kommer också att hålla ett kortare anförande. Fritt inträde gäller, alla är mycket välkomna!

Passa också på att se kärnvapenutställningen Everything you treasure, som vi kommer att ställa ut fr.o.m. 20 september och fram till 25 (ev. ända till 27) september, också på Helsingborgs stadsbibliotek.

Väl mött och fortsätt att hålla koll här på hemsidan för uppdateringar! Vi tar gärna emot tankar, idéer och förslag, maila oss på malmo.lund@svenskafreds.se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar