2009-03-04

Historia

Alberts historia
År 1978 blev jag aktiv medlem i Lundaföreningen. Det var under de åren då vi upprördes av planerna till utplacering av amerikanska medeldistansrobotar på europeisk mark. Även i Lund gick vi ut på gator och torg för att demonstrera mot NATOs kärnvapen i Europa och Freds- och konfliktforskarna vid Lunds Universitet ställde upp på våra föreläsningsserier.
Regeringarna i Europas NATO-länder körde över sina medborgares opinion, de lade sig istället platt för USAs önskemål. Men enligt Carl Friedrich von Weizsäcker uttryckte en hög USA-militär sin stora oro inför de europeiska fredsrörelsernas demonstrationer, och vi var en del av denna fredsrörelse!
Vår utställning "Hökar och Duvor" visades på bibliotek i vårt närområde. Även rådgivning för vapenvägrare var en del av verksamheten, och Lasse Persson (medarbetare till filmen "Melonia") gjorde en dråplig skämtteckning; "Justitias fula labbar drabbar våra grabbar".
Icke-våld både förelästes och tränades på gräsmattan vid Lunds stadsbibliotek.
Under 1980-talets senare del var det åter stor aktivitet, och SFSF-Lund arbetade bland annat med Eritrea-projektet vars syfte var att starta ett barnhem i Asmara.
När Jugoslavien föll i början av 1990-talet tog medlemmar i SFSF-Lund kontakt med fredskämpar i Serbien och Kroatien. En stencileringsmaskin och papper tog våra pojkar med sig för att stötta dem som med risk för eget liv vägrade att delta i inbördeskriget.
Idag är vi efter ett antal år på sparlåga åter på gång! Vapenhandel, nedrustning, demokratifrågor och mycket annat står på programmet.
Albert Vel, eldsjäl sedan länge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar